Et eksporteventyr der redder menneskeliv

Specific Pharma flytter til større lokaler for at få plads til den ekspanderende virksomhed, der skaffer livsvigtig medicin hjem til patienter i Danmark og ni andre europæiske lande.
 
I Sverige kunne man pludselig ikke skaffe et livsvigtigt lægemiddel, som bruges til malariapatienter, og en patient var i akut fare. Derfor kontaktede hospitalet sin faste danske leverandør Specific Pharma, som skaffede lægemidlet og fik det hasteleveret til hospitalet inden for et døgn – og patienten overlevede.
 
Det er et typisk eksempel på det arbejde, som den Specific Pharma varetager døgnet rundt. Her bliver der handlet lynhurtigt, når et barn med akut organsvigt eller en dødssyg cancerpatient har brug for livsvigtig medicin for at overleve, og hvor medicinen ikke findes i det pågældende land. Enten fordi den ikke er godkendt, eller fordi lagrene er tomme.
 
”Vores mission lyder ’saving and improving lives’. For det er liv, der står på spil, når den hektiske jagt på et helt bestemt lægemiddel sættes ind. Men samtidig har vores virksomhed vokset sig til et mindre eksporteventyr, hvor væksten kun er gået fremad de syv år, vi har eksisteret,” fortæller direktør Samia Kappe.
 
Specific Pharma blev etableret i 2010 som et datterselskab af Nomeco. Det startede med bare to ansatte, og nu er man oppe på 22 medarbejdere. Vokseværket har betydet, at Specific Pharma i foråret 2018 flytter fra kontorerne i Københavns Sydhavn til større lokaler i Rødovre. Det skal skabe plads til den fortsatte vækst.
 
For ambitionerne er store. Virksomheden er nu markedsleder i Norden, hvor Danmark og Sverige er de største markeder. Men der leveres til i alt 10 europæiske lande, hvor man med høj kvalitet og leveringssikkerhed sikrer livsvigtig medicin til patienterne – både via sygehuse og apoteker.
 
Konkurrencen er intens, men målet er at blive den største leverandør af såkaldt IRS (ikke registrerede specialiteter) i Europa. Og der er ifølge Samia Kappe et kæmpe vækstpotentiale:
 
”Mængden af lægemidler vokser, og jo mere vi sælger, jo bedre priser kan vi ofte tilbyde kunderne. Desuden bliver verden klogere, og vi oplever, at læger i stigende omfang er opmærksomme på produkter, der bliver brugt i andre lande. Vi henter bl.a. meget ny medicin hjem fra USA – medicin, der endnu ikke er taget i brug i Europa. Der kan vi hjælpe patienter, som ofte er kritisk syge og har prøvet alt det, der er på hylderne i det land, hvor de bor,” fortæller hun.
 
Specific Pharma får omkring 4000 forespørgsler på medicin om året, og ikke alt handler om akutmedicin. Det kan også være ny medicin, der skal bruges til kliniske forsøg. Alt kommer ind igennem virksomhedens lager i Danmark, hvor der fast ligger omkring 1000 af de mest efterspurgte lægemidler på lager.
 
”Disse lægemidler kan vi levere med det samme, og vi har døgnbemanding på vores lager. Derudover har vi adgang til yderligere 1500 produkter, som vi hurtigt kan hente hjem fra vores store internationale netværk af godkendte leverandører. Men der kommer hver dag forespørgsler på noget, vi ikke kendte i går. Så udviklingen går som sagt stærkt. Vi er med helt i front og er klar til endnu større volumen i endnu flere europæiske lande.”