Med blikket rettet mod serialisering

Nomeco og lægemiddelindustrien forbereder sig sammen på det kommende EU-direktiv, som skal sikre os mod forfalsket medicin. I Danmark er vi snart klar til at teste systemet på apotekerne.

Den 9. februar 2019 skal Danmark sammen med resten af EU være klar med et nyt IT-system, der skal forhindre forfalsket medicin i at komme ind på markedet. Det betyder bl.a. individuel mærkning med en 2D-stregkode på alle pakninger med receptpligtig medicin, hvilket på årsbasis omfatter i omegnen af 57 mio. pakninger herhjemme og 8-9 mia. pakninger i hele Europa.

Sådan lyder skønnet fra Martin Jordt Andersen, der er bestyrelsesformand for Dansk Medicin Verifikation Organisation (DMVO). Han var en af talerne på Nomecos Go’ Morgenmøde for lægemiddelindustrien den 6. december 2018.  På det velbesøgte møde var der især fokus på den opgave, som apoteker og hospitaler får, når de skal scanne pakningerne før udlevering og dermed sikre sig, at pakningen er ægte og ikke har været solgt før.

EU’s direktiv mod forfalsket medicin betyder, at producenten eller parallelimportøren skal registrere pakningen i en stor europæisk database (EMVS), når den sendes på markedet. Apoteker og sygehuse skal derefter tjekke den ud af systemet igen, når den bliver udleveret til en kunde eller en patient. På den måde kan man sikre sig, at pakningen ikke har været solgt før eller har været uden for den officielle forsyningskæde og altså kan være forfalsket.

Nomeco står midt i forsyningskæden og håndterer produkter på vegne af lægemiddelindustrien - og er samtidig landets største lægemiddelgrossist. Nomeco er dermed dybt involveret i arbejdet med serialisering, og det var helt naturligt at vælge emnet som et tema i rækken af Go’morgenmøder.

Nomeco havde også inviteret projektleder Charles Young fra Solidsoft til at fortælle om den pilottest af systemet, der går i luften til foråret. Solidsoft  er  leverandør af det IT-system, vi har valgt i Danmark, og Charles viste systemet i en demo-udgave, så mødedeltagerne kunne få et indtryk af, hvordan det kommer til at se ud, når et apotek eller et hospital skanner stregkoden på en pakning.

Endelig fortalte Magda Grozavu-Savin og Tikesh Ramtohul fra PHOENIX group om den cloud-løsning, der snart vil kunne tilbydes til vores industrikunder i alle de 21 lande, som PHOENIX opererer i.

Konklusionen på mødet er, at det er et gigantisk arbejde, alle EU-lande nu er kastet ud i. Men Danmark er trods alt pænt langt fremme i arbejdet, selvom der stadigvæk er masser af ubekendte faktorer i projektet, der skal falde på plads.

Martin Jordt Andersen bemærkede pragmatisk, at målet nu ganske simpelt er at lave et system, som alle kan bruge - og som ikke forhindrer apoteker og sygehuse i at udlevere medicin i tilfælde af, at systemet går ned.